Ana Sayfa Hafif Ticari Araç Kış Lastiği Uygulaması 1 Aralık’ta Başlayacak

Kış Lastiği Uygulaması 1 Aralık’ta Başlayacak

Kış Lastiği Uygulaması 1 Aralık'ta Başlayacak

 

Şehirlerarası karayollarında yolcu ve eşya taşıma araçlarının kullanmak zorunda olduğu Kış Lastiği Uygulaması 1 Aralık’ta Başlayacak.

 

 

Kış Lastiği Uygulaması 1 Aralık’ta Başlayacak

 

Kış mevsiminin geldiği şu günlerde araçlarla güvenli bir şekilde seyahat edebilmek için kış lastiği kullanmak çok önemli. Özellikle yük ve eşya taşıyan araçlarda kış lastiği kullanılması hem can hem mal güvenliği düşünüldüğünde daha büyük fazla önem taşıyor. Tabi bu bireysel araçlarda kullanılmaması gerektiği anlamına gelmiyor. Otomobillerin de kış lastiği kullanması olası kazaların ve yolda yaşanacak sorunların önüne büyük oranda geçecektir. Kış lastiğinin zorunlu olarak kullanılması uygulaması Türkiye’de 1 Aralık 2016’da başladı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu gereğince, yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların kış lastiği kullanmaları zorunlu hale getirildi. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın Genelgesi’nde, “Ülkemizde tescil edilmiş olsun veya olmasın şehirlerarası karayollarında seyreden tüm kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs ve kamyonet türü araçlar ile Karayolu Taşıma Yönetmeliği uyarınca ‘A’ türü yetki belgelerine kayıtlı otomobillerde her yılın 1 Aralık ile Takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan dört aylık dönemde kış lastiği kullanılması zorunludur” hükmüne yer verildi. Diğer taraftan kış lastiği zorunluluğu, illerin hava ve iklim şartlarına göre yılın belirli dönemi için zorunlu tutulacak. Söz konusu yetki, Bakanlıkça valiliklere de devredilebiliyor.

 

 

1 Aralıktan itibaren bu uygulamaya uymayan sürücülere ceza kesilecek

 

Kış lastiği zorunluluğuna uymayanlara kesilecek olan idari para cezası 2021 yılı için henüz belli olmadı. Ancak 2020 yılı için kış lastiği cezası 766 TL‘ydi (Karayolları trafik kanunu, Madde 65/A). Araçların denetimi, Ulaştırma Habercilik ve Denizcilik Bakanlığı’nın yetkilendirdiği personel ile Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri tarafından yapılıyor. Denetimlerde kış şartlarına uygun olmayan ve ya kış lastiği takmamış araçların yola devam etmelerine izin verilmiyor. Bu araçların lastiklerini uygun hale getirebilecekleri en yakın yerleşim birimine kadar gitmelerine denetimle görevli olanlar tarafından izin veriliyor. Kesilen ceza 15 gün içerisinde ödenirse yüzde 25 indirim uygulanıyor yani 574,50 TL’ye iniyor. Sürücüye verilen ceza puanı ise 10.

 

 

Kış Lastiğinin Önemi

 

Kış lastiği +7C ve altındaki sıcaklıklarda daha fazla yol tutuşu ve daha kısa fren mesafesi sağlayarak kazaları önemli ölçüde azaltır, hayat kurtarır.

Kış koşullarında karlı ve buzlu yola özel olarak hazırlanan lastikler, daha fazla yol tutuşu ve daha kısa fren mesafesi sağlayarak kazaları önemli ölçüde azaltır.

Kış lastikleri, FST ile geliştirilmiş tam silikali sırt karışımı ile düşük sıcaklıklarda esnekliğini koruma ve karlı/buzlu zeminlerde yüksek tutunma yeteneğine sahip. Bu nedenle kış lastiği kullanımıyla özellikle büyük şehirlerde kış koşulları nedeniyle yaşanan trafik kazalarının, can ve mal kayıplarının önüne geçmek mümkündür.

Hiç unutulmamalı ki lastik; bir araçta bizi hayata bağlayan en önemli parçalardan biridir. Doğru olmayan lastik seçimi ve kullanımı trafik kazalarına yol açabilir. Doğru lastik araca ve  mevsime uygun lastiktir. Doğru lastik güvenli sürüşün baş şartıdır.

 

Kış lastiği alırken nelere dikkat edilmeli?

 

1– Tercih edilen kış lastiklerinin sağa – sola çekme hareketini yapmaması için lastikler aynı ayar ve kaliteye sahip olmalıdır.

2- Kış lastikleri diş derinliğinin 3 milimetrenin üstünde olması gerekir.

3-  Kış lastiği tercihinde lastiğin ebatlarının, aracın standart lastiklerinin ebadından daha geniş tabanlı olması faydalıdır.

4- Kış lastiği ıslak zeminde daha kısa fren mesafesi ve daha iyi yola tutunma sağladığı için sürüş güvenliğini artırır.

 

 

Kış lastiğinin başlıca faydaları nelerdir?

 

Kış lastiğinin günümüzde birçok faydası bulunuyor. Mevsim şartlarına göre önem kazanan bu lastiklerin sizlere kış aylarında sunacağı faydaları şu şekilde sıralanıyor;

  • Kış lastiklerinin içerisinde yer alan diş derinliği, yaz lastiklerine göre daha fazladır.
  • Yol üzerinde kar, buz, su veya çamur etkisini azaltıyor.
  • Kış lastiklerinin içerisinde yer alan madde sayesinde sertleşmiyor ve tutunma özelliklerini koruyor.
  • Islak zeminde bile sürüş emniyetini arttırıyor.
  • Fren gücünü arttıran bir yapıya sahiptir.
  • Kış lastiklerinin yanı sıra karlı dönemlerde zincir kullanımı da oldukça önemlidir. Araçların mekanik aksamlarını koruyabilmek açısından kaliteli bir zincire yönelmekte fayda vardır.

Kış Lastiğini Yaz Lastiklerinden Nasıl Ayırt Edebiliriz?

 

Kış lastiklerini yaz lastiklerinden ayırt edebilmek için yapısal farklılıklarının yanı sıra yanaklarındaki markalamaya dikkat etmek gerekir. M&S (Mud&Snow – Çamur ve Kar), M+S ve  Snowflake  veya Snowflake  sembollerinden herhangi biri lastiğin yanağında varsa  kış lastiğidir.

 

Kış Lastiğini Alırken Kime Danışmalıyız?

 

Bu dönemde birçok sürücü, alanında güven veren markaları tercih etmek için araştırmalar yapmaktadır. Aracınıza yüzde 100 uyum sağlayacak olan lastik seçiminizi usta ile yapabilir, böylelikle kış dönemlerinde sorun yaşamadan bir kullanım ortamı sağlamanın keyfini sürebilirsiniz. Günümüz standartlarında çok sık göz önüne çıkan kış lastikleri, sorunsuz bir sürüş keyfini yaşamanıza yardımcı olacaktır.

 

ticariarachaberleri.com ekibi olarak herkese keyifli ve kazasız yolculuklar diliyoruz.