Otobüs
Setra otobüslerine COVID-19 donanımları eklendi
Otobüslerde salgına karşı yeni iklimlendirme sistemi, antiviral etkili yüksek performanslı partikül filtreleri, sürücü koruma kapıları ve sensörlü dezenfektan dispenserleri sunulmaya başlanıyor.
Daimler Buses kapsamında üretilen Mercedes-Benz ve Setra markaları her zaman örnek niteliğinde güvenlik donanımlarına sahip oldu. Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi sebebiyle söz konusu markalar yeni güvenlik önlemlerini tanıttılar. Bunlardan ilki, standart olarak otobüslere takılan yeni iklimlendirme sistemi. Bu sistem, araç içerisinde hızlı hava değişimi sağlayarak enfeksiyon riskine karşı koruma sunuyor. Yeni özellikler arasında antiviral etkili yüksek performanslı klima filtreleri ve ayrıca otobüsler için sürücü koruma kapıları ve sensörlü dezenfektan dispenserleri de yer alıyor. Daimler Buses, modele bağlı olarak araç içerisinde maksimum taze hava akışını yüzde 33 ila 40 oranında artıran bir opsiyonel özelliği de sunmaya başladı. Mercedes-Benz Türk Hoşdere Otobüs AR-GE Merkezi’nin Mannheim ve Neu-Ulm’daki ekiplerle birlikte geliştirdiği yeni donanımlardan bazıları mevcut araçlara sonradan uygulanabildiği gibi, Ekim 2020 itibarıyla verilen yeni siparişlere de üretim aşamasında eklenebiliyor.
Daimler Buses Ürün Geliştirme ve Satın Alma Başkanı Gustav Tuschen; “En son filtre teknolojileri ve ortalamanın üzerinde taze hava değişim oranı ile yolcu otobüslerimiz, her zaman için güvenliği ve konforu en üst seviyede bir araya getiriyor. Bu arada antiviral işlev katmanlarının kullanımı, hijyen tedbirlerini bir kez daha önemli ölçüde artırmamıza imkan sağladı. Sosyal mesafe ve maske takma kurallarına uyulması şartıyla sürücüler ve yolcular, yeni tip koronavirüs pandemisi sırasında bile herhangi bir endişe duymadan ve güvenli bir şekilde seyahat edebilir.” dedi.
Her iki dakikada bir taze hava sağlayan yolcu otobüsü
Yolcu otobüsü, adından da anlaşılacağı üzere çok sayıda yolcu bulunduruyor ve bu durum daha fazla enfeksiyon riskinin bulunması endişesi yaratabiliyor. Ancak Mercedes-Benz ve Setra otobüslerinin standart teknolojisi, riski en aza indiriyor. Tam otomatik iklimlendirme sistemi, araç içerisindeki havayı sürekli olarak değiştiriyor. Ayak boşluğundaki havalandırma, türbülansı engelleyen hafif, dikey bir hava akışı oluşturuyor. 8 ile 26 derece arasındaki yaygın dış sıcaklıklarda, klima kontrol sistemi maksimum seviyede, yüzde 80 ile 100 arasında temiz hava kullanıyor. Her iki dakikada bir aracın içindeki hava sürekli ve tamamen değişiyor. Hem düşük hem de yüksek sıcaklıklarda, klima kontrol sistemleri karışık hava modunda çalışıyor. Burada, içerideki taze havanın yenilenmesi dört dakikada bir gerçekleşiyor. Karşılaştırma yapmak gerekirse; ofislerde en az saatte bir gerçekleşen havanın yenilenmesi, diğer yaşam ortamlarında en az iki saatte bir tamamlanabiliyor.
Taze hava kaynağı yüzde 40’a kadar artırılabiliyor
Daimler Buses, gelen talep üzerine popüler Mercedes-Benz Yeni Travego, Yeni Tourismo, Setra ComfortClass 500, TopClass 500 ve S 531 DT iki katlı otobüs serilerinde, iklimlendirme sistemlerinin maksimum taze hava içeriğini, dışarıdaki sıcaklık aralığının yukarı ve aşağı yönde maksimum taze hava kaynağının ayarlanabilmesi için yüzde 33 ile 40 oranında artırılabilme seçeneğini sunuyor. Yolcu otobüsü şirketleri için iklimlendirme sisteminden sağlanan bu ek taze hava, sürücüler ve yolcular açısından enfeksiyon riskini büyük oranda azaltıyor.
Antiviral işleve sahip standart yüksek performanslı partikül filtresi
Antiviral işleve sahip filtre sistemleri zaten havadaki partikülleri etkin bir şekilde temizlemek için Setra otobüslerinin klima kontrol sistemlerinde kullanılıyor. Yeni aktif filtreler, bu etkiyi daha da artırıyor: Çok katmanlı, progresif tasarıma sahip yüksek performanslı partikül filtreleri, bir antiviral işlev katmanına sahip. Bu, en ince aeresollerin filtrelenmesini sağlıyor. Fiziksel testler ve mikrobiyolojik analizler de bu etkiyi doğruluyor. Aktif filtreler, tavana monte klima kontrol sistemleri, hava devridaim filtreleri ve ayrıca iklim kontrol kutusu için kullanılabiliyor.
Aktif filtreler, hem yeni araçlara hem de iyileştirme çözümü olarak olmak üzere, mevcut Mercedes-Benz Yeni Travego, Yeni Tourismo, Setra S 531 DT çift katlı otobüs, Setra ComfortClass 500 ve TopClass 500 yolcu otobüsleri için sipariş verilebiliyor. Mercedes-Benz Citaro ve Conecto şehir içi otobüslere yönelik uygun aktif filtrelerinin de 2021’in ilk çeyreğinde sunulması planlanıyor. Aktif filtre ile donatılan aracın giriş alanına, yolcular tarafından görülebilecek bir etiket de yapıştırılıyor.
Sürücü koruma kapıları / ayırma duvarları
Otobüs şoförleri, kaçınılmaz bir şekilde yolcularla temas halindeler. Enfeksiyonları önlemek için Daimler Buses, ilk olarak Mercedes-Benz Citaro şehir içi otobüslerinde kullanım amacıyla emniyet camı veya yüksek kalitede plastik polikarbonattan oluşan profesyonel sürücü koruma kapıları geliştirdi. Bir sonraki adımda bunlar, Setra LE Business şehirlerarası otobüslerde de uygulamaya sokulmaya başlanıyor.
Yolcu otobüslerinin şoförleri, toplu taşımada çalışan meslektaşları ile aynı korumaya sahip olabilir. Bu nedenle sürücü koruma kapıları, mevcut Mercedes-Benz Yeni Tourismo serisi, Setra ComfortClass 500 ve Setra S 531 DT çift katlı otobüsler için de artık sipariş edilebiliyor. Bu özellik sadece yeni araçlarda sunulmuyor. Intouro modeline yönelik çalışmalar da kısa bir zaman sonra tamamlanacak.
Tüm geliştirme çalışmaları, bu araçlara özel olarak İstanbul Hoşdere’deki Otobüs AR-GE Merkezi’nin Mannheim ve Neu-Ulm’daki ekipler tarafından birlikte çalışmaları sonucunda gerçekleştirildi. Tüm montaj denemeleri ise Almanya’da yapıldı. Ekim 2020 itibariyle tüm yeni otobüs siparişlerinde fabrika teslimi, mevcut araçlarda ise Satış Sonrası Hizmetler tarafından saha çözümü olarak da uygulanmaya başlanıyor.
Sensörlü dezenfektan dispenserleri, yolcuları koruyor
Birçok kişi bir araya geldiğinde, patojenler hızlıca yayılabilir. Bu nedenle, düzenli olarak el hijyeni sağlanabilmesi için temassız dezenfektan dispenseri önemli bir donanım olarak dikkat çekiyor. Bu donanım, kullanıcının ellerinin cihazla temas etmesini önlüyor ve hatta dispenser üzerinden mikropların geçişi de engelleniyor. Kapı mekanizmalarına monte edilebilen sensörlü dezenfektan dispenseri, Mercedes-Benz otobüsleri için Ekim ayından itibaren sipariş edilebiliyor.
Şehir içi otobüslerde kapı girişlerindeki tutunma borularına entegre edilen dispanserlerin AR-GE çalışmaları da İstanbul Hoşdere’deki ekipler tarafından gerçekleştirildi. Diğer önlem donanımlarında olduğu gibi, Ekim 2020 itibariyle tüm yeni şehir içi otobüs siparişlerinde fabrika teslimi, mevcut araçlarda ise Satış Sonrası Hizmetler tarafından saha çözümü olarak bu özellikler mevcut araçlara eklenebiliyor.
Otobüs
TEMSA’dan Litvanya’ya 15 elektrikli araç teslimatı
TEMSA, elektrifikasyon dönüşümünün Avrupa’daki öncülerinden Litvanya’ya 15 adet MD9 electriCITY teslim etti. 2026 yılı içinde teslimatı planlanan diğer araçlarla birlikte, Litvanya yollarında TEMSA markalı araç sayısı 321’e ulaşacak.
Tercih edilen mobilite markası olmayı hedefleyen TEMSA, rekorlarla tamamladığı 2025 yılının ardından 2026 yılına da hızlı başladı. Yurt içinde araç parkını genişletirken yurt dışında da küresel ayak izini artıran TEMSA, Litvanya’ya ihraç ettiği MD9 electriCITY model 15 otobüsün teslimatını gerçekleştirdi. Litvanya’nın Kaunas şehrinde düzenlenen teslimat törenine; Avrupa Komisyonu Temsilcileri, Merkezi Hükümet ve Belediye Yöneticileri, Merkezi Proje Yönetim Ajansı Üyeleri, Kautra ve yolcu taşımacılığı şirketleri temsilcileri ve TEMSA CEO’su Evren Güzel katıldı.
Litvanya’nın toplu taşımadaki elektrifikasyon dönüşümü vizyonu kapsamında teslim edilen araçlar, ülkenin en büyük operatörlerinden olan ve aynı zamanda 20 yıldan uzun süredir TEMSA bayisi olarak faaliyet gösteren UAB Kautra bünyesinde yerel yönetimlerin toplu taşıma hizmetlerinde kullanılacak. 2026 yılı içinde teslimatı planlanan diğer araçlarla birlikte, Litvanya yollarında TEMSA markalı araç sayısı 321’e ulaşacak.
Litvanya, Avrupa’da elektrifikasyon dönüşümünü en üst seviyede sahiplenen ülkelerin başında geliyor. Geçtiğimiz aylarda Avrupa Komisyonu tarafından yayımlanan rapor, ülkede trafiğe çıkan yeni otobüslerin yüzde 52’sinin elektrikli olduğunu ortaya koymuştu.
TEMSA’yı ‘Tercih Edilen Mobilite Markası’ Olarak Konumlandırıyoruz
Teslimat töreninde konuşan TEMSA CEO’su Evren Güzel, “Son yıllarda başarıyla yürüttüğümüz stratejik dönüşüm süreçlerimizle birlikte bugün TEMSA’yı güçlü bir global oyuncu olma yolunda kararlılıkla ilerleyen; esnek ve çeşitli bir ürün portföyü, kıtalar arasında güçlü ayak izi ile küresel ölçekte 1 milyar dolarlık ciroya sahip ‘Tercih Edilen Mobilite Markası’ olarak konumlandırıyoruz. Litvanya’da gerçekleştirdiğimiz bu teslimat da bu dönüşümün sahadaki en dikkat çeken yansımalarından biri. Litvanya’nın toplu taşımada ortaya koyduğu kararlı dönüşüm vizyonu, bizim de odaklandığımız sürdürülebilir mobilite yaklaşımıyla güçlü bir şekilde örtüşüyor. Bu pazarda elde ettiğimiz başarıyı; doğru ortaklıklar, doğru teknoloji ve yerel ihtiyaçları doğru anlama yetkinliğimizin bir sonucu olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.
Kautra CEO’su Linas Skardžiukas ise, TEMSA’nın bu stratejik dönüşümdeki katkısından büyük memnuniyet duyduklarını belirterek, projeye bir ekosistem yönetimi yaklaşımıyla baktıklarını ifade etti. Bu yaklaşımın sahadaki etkilerine de dikkat çeken Skardžiukas, “Bizim için önemli olan sadece araçları satın almak değil; aynı zamanda gerekli altyapı yatırımları ve şarj istasyonlarını da geliştirmek. Bu sayede, tek bir elektrikli otobüsün 10 yıllık kullanım süresince yaklaşık 650 ton CO₂ emisyonunu azaltması mümkün oluyor; bu da aynı dönemde yaklaşık 360 binek aracın yarattığı emisyona eşdeğer” dedi.
Şehir içi ulaşıma sıfır emisyonlu çözüm sunan MD9 electriCITY, 9,5 metrelik uzunluğa sahip, ayrıca 250 kW’lık elektrikli motoruyla da performans konusunda rakiplerinden ayrışıyor. İsveç, Fransa, İspanya gibi ülkelerde de yollara çıkan MD9 electriCITY, aynı zamanda TEMSA tarihinde ihraç edilen ilk elektrikli araç modeli olma unvanına sahip.
Otobüs
Lüks Artvin Seyahat Filosunu 8 adet Mercedes-Benz otobüs ile genişletti
Mercedes-Benz Türk, yolcu taşımacılığında kalite, konfor ve güvenliği üst düzeyde sunan otobüsleriyle sektörde fark yaratmaya devam ediyor. 1997 yılından bu yana Türkiye’de turizm sektöründe faaliyet gösteren Lüks Artvin Seyahat, filosuna 7 adet Tourismo 16 RHD 2+1 ve 1 adet Travego 16 SHD 2+1 model otobüs kattı.
Mercedes-Benz Türk, yolcu taşımacılığı alanında sunduğu kaliteli ve güvenilir çözümlerle tercih edilmeye devam ediyor. Turizm sektörünün köklü firmalarından Lüks Artvin Seyahat de yatırımlarında Mercedes-Benz’i seçerek filosuna 7 adet Tourismo 16 RHD 2+1 ve 1 adet Travego 16 SHD 2+1 model otobüs ekledi. Araçların teslimatı, Düzce’de Mercedes-Benz Türk bayisi Hasmer Otomotiv’in ev sahipliğinde düzenlenen törenle gerçekleştirildi.
Törene Mercedes-Benz Türk Otobüs Satış ve Pazarlama Direktörü Osman Nuri Aksoy, Otobüs Filo Satış Grup Müdürü Burak Batumlu, Hasmer Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Bağcı, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zafer Sağlam, Lüks Artvin Seyahat Yönetim Kurulu Başkanı Davut Aydemir, İcra Kurulu Başkanları Arslan Aydemir ve Orhan Aydemir, Yönetim Kurulu Üyeleri Sergen Aydemir, Serhan Aydemir, Erhan Aydemir, Artvin Valisi Turan Ergün, Artvin Ticaret Odası Başkanı Seçkin Kurt, Ticaret Borsası Başkanı Osman Akyürek katıldı.
Lüks Artvin Seyahat İcra Kurulu Başkanı Arslan Aydemir, şunları söyledi: “1997 yılından bu yana ‘Zamana Saygılı İşletmecilik’ sloganıyla yolcularımıza güvenli, konforlu ve kaliteli hizmet sunmayı ilke edindik. Bunun temelinde sadece personelimizin özverisi değil, aynı zamanda tercih ettiğimiz araçların kalitesi de yatıyor. Mercedes-Benz’in sunduğu üstün teknoloji ve güvenilirliği yıllardır filomuzda tercih ediyoruz ve her seferinde yolcularımıza en iyi deneyimi sunmayı hedefliyoruz. Bugün teslim aldığımız Mercedes-Benz Tourismo ve Travego modelleri, sahip oldukları üstün güvenlik sistemleri, yakıt verimliliği sağlayan teknolojileri ve yolcu odaklı donanımlarıyla filomuzun gücüne güç katacak. Teslimat süreci boyunca bize her aşamada destek olan, çözüm odaklı yaklaşımlarıyla süreci kusursuz yöneten Mercedes-Benz Türk ailesine ve Hasmer Düzce bayisine özellikle teşekkür etmek isterim. Bu iş ortaklığının yalnızca bugünü değil, önümüzdeki yılları da kapsayacak şekilde güçlü bir zemine sahip olduğuna inanıyoruz.”
Hasmer Otomotiv Yatırım ve Pazarlama A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zafer Sağlam, “Lüks Artvin Seyahat’in bayimizi tercih etmesinde; güçlü satış sonrası desteğimiz, ihtiyaçlarına en uygun ürün konfigürasyonlarını sunmamız ve güvene dayalı iş ortaklığı anlayışımız önemli rol oynadı. Teslimat süreçlerinde gösterdiğimiz titizlik, her an ulaşılabilir olan satış ekibimiz ve uzun yıllara dayanan Mercedes-Benz deneyimimiz, müşteri memnuniyetimizin temelini oluşturuyor. Hasmer Otomotiv olarak, sadece satışta değil, satış sonrasında da müşterilerimizin yanında olmaya devam ediyor, sürdürülebilir memnuniyet sağlamayı hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde de bu değerli iş ortaklığının artarak devam edeceğine gönülden inanıyoruz” diye konuştu.
Mercedes-Benz Türk Otobüs Pazarlama ve Satış Direktörü Osman Nuri Aksoy ise, Lüks Artvin Seyahat ile uzun yıllara dayalı iş ortaklığının güçlenerek devam ettiğini belirterek, “Bugün teslim ettiğimiz araçlarımız, bu güçlü iş ortaklığının somut bir göstergesi. Yolcu taşımacılığında ihtiyaçlara özel, yüksek konfor ve güvenlik standartlarına sahip çözümler sunmaya devam ediyoruz. Travego ve Tourismo modellerimiz; güvenlik, konfor ve verimlilikte sınıfının en üstün teknolojilerini barındırıyor. Lüks Artvin Seyahat’e güvenleri için teşekkür ediyor, yeni araçların başarılı ve kazançlı yolculuklara vesile olmasını diliyoruz” dedi.
Mercedes-Benz Türk Otobüs Filo Satış Grup Müdürü Burak Batumlu ise konuşmasında şunları söyledi: “Türkiye’nin önde gelen taşımacılık şirketlerinden Lüks Artvin Turizm ile 2017 yılından beri sürdürdüğümüz güçlü iş ortaklığımızı bir kez daha taçlandırmak için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Mercedes-Benz Tourismo ve Travego, yolcu taşımacılığında konfor, güvenlik ve işletme verimliliğini bir arada sunan modellerimiz. Bugün yapılan teslimatla birlikte, Lüks Artvin Seyahat’in filosundaki Mercedes-Benz otobüs sayısı 17’ye ulaştı Bu araçların Lüks Artvin Seyahat’in filosuna değer katacağına ve yolcuların seyahat deneyimini daha da ileriye taşıyacağına inanıyoruz. Lüks Artvin Seyahat’in yolcu memnuniyetine verdiği önem, Mercedes-Benz’in kalite anlayışıyla örtüşüyor. Biliyoruz ki değerli müşterilerimiz, Mercedes-Benz yıldızına sahip otobüsleri tercih ederken otobüslerimizin sahip olduğu teknik donanımlar kadar, onlara her koşulda verdiğimiz güveni de satın alıyorlar. Mercedes-Benz Türk olarak, Lüks Artvin Seyahat ile birlikte yolculuğumuza güven, konfor ve sürdürülebilir başarı temelleri üzerinde devam edeceğiz.”
Otobüs
Otokar ve Daimler Buses Üretim Anlaşması İmzaladı
Türkiye’nin öncü otomotiv üreticisi Otokar ve dünya çapında önde gelen otobüs üreticilerinden biri olan Daimler Buses, Mercedes-Benz Conecto otobüslerinin Otokar’ın Sakarya’daki fabrikasında üretilmesi konusunda anlaşma imzaladı.
Koç Topluluğu şirketlerinden Otokar, Eylül 2026’dan itibaren Daimler Buses için Mercedes-Benz Conecto şehir otobüslerini Sakarya’daki fabrikasında üretecek. Daimler Buses CEO’su Till Oberwörder, Mercedes-Benz Türk A.Ş. İcra Kurulu Başkanı ve CEO’su Süer Sülün ve Otokar CEO’su Aykut Özüner iş birliğine ilişkin anlaşmayı bugün Sakarya’da imzaladı.
Otokar CEO’su Aykut Özüner: “Türkiye’nin ilk otobüs üreticisi olarak 60 yılı aşkın süredir yüksek kaliteli otobüsler üretiyoruz. Daimler Buses ile olan iş ortaklığımızı, üretimimizi artırmak, üretim kapasitemizi en verimli şekilde kullanmak ve Avrupa’nın en büyük beş otobüs üreticisinden biri olarak global pazarlardaki konumumuzu güçlendirmek için önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz. Bu anlaşma ile Daimler Buses ile sürdürülebilir bir iş ortaklığı kurmayı hedefliyoruz.”
Daimler Buses CEO’su Till Oberwörder: “Ürünlerimize duyulan güçlü talep, otobüslerin toplum için giderek daha önemli hale geldiğini ve müşterilerimize doğru çözümleri sunduğumuzu gösteriyor. Avrupa ve Latin Amerika’da açık ara pazar lideriyiz ve bu işbirliği anlaşması, toplam araç üretimimizi artırarak konumumuzu daha da güçlendirmemizi sağlıyor. Üretim kapasitemizi genişletmek, kârlılığımıza da olumlu etki ediyor. Otokar, sektörümüzde saygın ve güvenilir bir ortak ve üretim konusunda güçlü uzmanlığa sahip. İş birliğimiz kapsamında yakın çalışarak, müşterilerimizin Daimler Buses’tan beklediği yüksek kalite standartlarını birlikte sağlayacağız. Bu iş ortaklığını hayata geçirmekten büyük memnuniyet duyuyoruz.”
Mercedes-Benz Türk A.Ş. Başkanı ve CEO’su Süer Sülün: “Otobüslerimize olan talepten ve bunun Hoşdere fabrikamıza sipariş olarak yansımasından büyük memnuniyet duyuyoruz. Hoşdere Otobüs Fabrikamız, Daimler Buses’in üretim ağının önemli bir parçası ve tüm segmentlerde otobüs üretimine devam ediyor. Mercedes-Benz Türk olarak Otokar ile olan iş ortaklığını memnuniyetle karşılıyoruz; güçlü ve güvenilir bir ortak olarak bu iş birliğini desteklemekten büyük memnuniyet duyuyoruz.”

