Ana Sayfa Lojistik Trace Lojistik Günden Güne Büyümeye Devam Ediyor

Trace Lojistik Günden Güne Büyümeye Devam Ediyor

Lojistik sektörüne 8 ay önce kurularak hızlı bir giriş yapan “Trace Lojistik’’ kısa zamanda büyük bir ilerleme sağladı. Ortadoğu ve Doğu Avrupa hattında oldukça iddialı olan firma yakaladığı ivmeyle kısa sürede birçok anlaşmaya imza attı. Lojistik sektöründe köklü bir tecrübeye sahip Cem Güler, Yunus Emre Azkıran ve Kaan Karaca ortaklığında kurulan firma, ağırlıklı olarak Ortadoğu’ya yönelse de Avrupa’da da birçok firmanın çözüm ortağı konumunda. Önümüzdeki günlerde 300 m2’lik yeni ofisine taşınmayı planlayan Trace Lojistik, adını önümüzdeki süreçte sektörde oldukça duyuracak. En büyük sermayenin müşteri portföyü olduğunu belirten Cem Güler, firmalarını tamamen yerli sermaye ile kurduklarını vurguladı. Şimdi sizleri, kurucu ortaklarla yaptığımız röportajla baş başa bırakıyoruz.

Kendinizden ve ekibinizden bahseder misiniz?

Cem Güler: Yaklaşık 25 yılı aşkın süredir lojistik sektöründe faaliyet gösteriyorum. Bilgi ve deneyimlerimize güvenerek haziran ayında Trace Lojistiği kurma kararı aldım. Sektörde 15 yılı aşkın bir tecrübeye sahip olan Yunus Emre Azkıran ve Kaan Karaca’yla beraber hareket ediyoruz. Gelinen süreçte alanında uzman 14 kişilik güzel bir kadromuz var. İlerleyen günlerde bu sayımız daha da artacak.

“ORTADOĞU’DA KENDİ PARSİYELİMİZİ ÇIKARMAYA BAŞLADIK”

Geçtiğimiz hazirandan ayından yıl sonuna kadar nasıl bir dönem geçirdiniz?

Cem Güler: Güzel bir dönem geçirdik, depo anlaşması ve iç yatırımlar yaptık. Lojistik piyasasında girmekte tereddüt edilen Ortadoğu bölgesine, özellikle de komşu ülkelere kendi araçlarımız ile haftalık  parsiyel çıkış yapmaya başladık. İlk başlarda bir araçla hizmet veriyorduk, şimdi bu sayıyı üçe çıkardık. Bizim için en güzel sermaye biriktirdiğin müşteri portföyüdür. Bununla beraber müşterilerin bize verdiği güvenle biz bu seviyelere kadar geldik.

CEM GÜLER: GÜZEL BİR DÖNEM GEÇİRDİK, DEPO ANLAŞMASI VE İÇ YATIRIMLAR YAPTIK. LOJİSTİK  PİYASASINDA GİRMEKTE TEREDDÜT EDİLEN ORTADOĞU BÖLGESİNE, ÖZELLİKLE DE KOMŞU ÜLKELERE KENDİ ARAÇLARIMIZ İLE HAFTALIK PARSİYEL ÇIKIŞ YAPMAYA BAŞLADIK. İLK BAŞLARDA BİR ARAÇLA HİZMET VERİYORDUK, ŞİMDİ BU SAYIYI ÜÇE ÇIKARDIK. BİZİM İÇİN EN GÜZEL SERMAYE BİRİKTİRDİĞİN MÜŞTERİ PORTFÖYÜDÜR. BUNUNLA BERABER MÜŞTERİLERİN BİZE VERDİĞİ GÜVENLE BİZ BU SEVİYELERE KADAR GELDİK.

Firmanızın faaliyet alanları hakkında okuyucularımızı bilgilendirir misiniz? Hangi ülkelerde faaliyet gösteriyorsunuz?

Cem Güler: Avrupa’da belli destinasyonlar üzerinde çalışıyoruz. Almanya, İngiltere, İsveç, Polonya, Çekya ve Doğu Avrupa ülkelerindeki önemli firmalarla iş birliği yapıyoruz. Bizim göz bebeğimiz şu anda Orta Doğu bölgesidir.  Rusya ve Türkiye Cumhuriyetleri’nde de komple taşımacılık yapmaya başladık.

“300M2’LİK YENİ BİR OFİSE GEÇECEĞİZ’’

2023’te hedefler, planlar yatırımlarınız nelerdir?

Cem Güler: Şu anda 110m2’lik bir ofiste çalışmalarımızı yürütüyoruz ama  burası bize yetmiyor. Hızla büyüyen ve sorumluluk sahibi bir ekibimiz var. İlerleyen günlerde 300m2’lik yeni yerimize geçeceğiz. Aramıza alanında uzman yeni çalışma arkadaşları da eklenecek. Gelen yoğun talepler üstüne, ‘Deniz Yolu’ departmanımızı kurup, müşterilerimize bu alanda da hizmet vereceğiz. 2023, büyük yatırımlar yapıp önemli projelere imza atacağımız bir yıl olacak.

‘’YURT İÇİNDE VE YURT DIŞINDA DEPO YATIRIMLARINA AĞIRLIK VERDİK’’

Bu yıl içinde yatırımlarınız neler olacak? Kaan Karaca: Firma olarak ilk yatırımımız depo oldu. Yurt içi yatırım olarak Arnavutköy’de bir depomuz ve bütün gümrük süreçlerine hakim gümrük müşavirimiz var. Yurt dışında depolama yatırımlarımız Polonya, Çekya ve Romanya’da olacak. Bu bölgede iç dağıtım ve gümrükleme gibi hizmetler vereceğiz; Romanya depomuz 3000m2 civarında, Polonya ve Çekya deposu 5000m2 serbest depo alanı bulunuyor.

‘’TARİHİ İPEK YOLUNU YENİDEN CANLANDIRABİLİRİZ’’

Firmanızın web sitesinde ‘’Yeni Nesil Lojistik Şirketi’’ vurgusu yer alıyor. Bu kavramı biraz daha açabilir misiniz?

Yunus Emre Azkıran: Firmamızın bu mottosu, yeni hamleler yapmak ve gidilmeyen yere gidip farklılık yaratmak anlamına geliyor. Biz yıllardır, Avrupa hattında belli bir tecrübe edindik, operasyon kısmındaki işe aldığımız arkadaşlar Avrupa,  Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetleri hattını yönetebilecek düzeydeler. Türkiye, coğrafi yapısı gereği Avrupa’yı Orta Asya’ya bağlayan tek ülke konumda. Buradaki en büyük avantajımız (tren yolu için konuşuyorum), tarihi İpek yolu hattını yeniden canlandırabilme fırsatına sahip olmamız. Bunun için biz yatırımlarımızı hep ileriyi düşünerek yapmaya çalışıyoruz. Genel olarak forwarder’ın mantığı belli hatlarda profesyonelleşmiş ve uzmanlaşmış oluyor ve o hatlarda hizmet veriyorlar. Şunu düşünüyoruz; cesaret edip de alamayacağınız riskleri alanlar, sizin istediğiniz hayatı yaşarlar. Biz bu riski alıp, bu cesareti gösterip o hatlarda özellikle parsiyel servis hizmeti vermeye başladık. Ortadoğu hattında haftalık bir araçla başladığımız süreçte artık 3 araçla parsiyel servis hizmeti vermeye başladık.

“SEKTÖRDE KALICI BİR İZ BIRAKMAK İSTİYORUZ’’

Ortadoğu pazarındaki eksikliği nasıl fark ettiniz? Oradaki eksikliği kim fark etti?

Yunus Emre Azkıran: Bence eksiklik olarak değil de, cesaretsizlik olarak görmek lazım bu durumu. Çünkü sigorta şirketlerine gittiğin zaman, Ortadoğu bölgesinde hep bir terör riski olduğu için malzemeleri risk kapsamına almıyorlar. Türkiye İhracatçılar Birliği’nin açıklamış olduğu bilgilere göre en çok ihracat, ticaret yapılan ülkeler arasında ilk olarak Almanya geliyor. İran ilk üçün içinde yer aldığı gerçeği, gelecekte yatırımları nereye yapağımız konusunda planlarımızı etkiliyor. Almanya’ya yaptığımız yatırım bizim için değerli ama oradaki öncü firmaların önüne geçebilmek içinde bizim ekstra yatırımlar yapmamız gerekiyor. Bizim rekabet edebileceğimiz alanda rekabeti en aza indirirsek maksimum kazanç sağlarız. Bu sebeple de biz yönümüzü tamamen Kuzey ve Güneye çevirmiş durumdayız.

Sağımızı ve solumuzu doğu ve batıya açarak ilerleme kaydetmek istiyoruz. Trace ingilizce ‘İz’ demek. Sektörde kalıcı bir iz bırakmak istiyoruz.

Ortadoğu tarafına yoğun bir talep var o zaman?

Cem Güler: Genelde Ortadoğu bölgesinde çalışan, hizmet veren firmalar “ben komple tırını yükleyeyim, herhangi bir sorun yaşamayayım” derdindeler. Burada parsiyeli kuruyor olmamızın en büyük sebebi, müşteri ihtiyaçlarını doğru şekilde karşılıyor olabilmek. Aslına bakarsan biz komple hizmet veririz demekten ziyade parsiyelde biz de varız, burada da izimizi bırakacağız demek istiyoruz. O sebeple de hacmimizi artırmaya yönelik yapacağımız bütün adımlarda reklamlarımıza da ihtiyacımız var.

“MÜŞTERİLERİMİZE 7/24 BUTİK HİZMET VERİYORUZ’’

Şu anda kimlerle çalışıyorsunuz?

Yunus Emre Azkıran: Piyasa da bilinir firma ve holdinglerle çalışıyoruz. 7/24 ulaşılabilir ve müşteri odaklı çalışıyor olmamız sebebi ile hizmet kalitemizi üst seviyede tutarak butik hizmet vermek müşteri memnuniyeti açısından ilk odaklandığımız nokta olmaktadır. Araç konumlarını gününde, saatinde bildirelim şeklinde çalıştığımız için hizmetle alakalı müşterinin bizden beklentisini en üst düzeyde tutmaya çalışıyoruz. Bunun için de çalıştığımız tedarikçilerimizin tamamen bize odaklı çalışması en büyük isteğimiz. Müşterilerimiz uzun yıllardır bizi tercih etmekte. Ben hem hizmet kalitemi artırmak zorundayım, hem de müşteriyi elimde tutmak zorundayım. Bunun içinde nasıl kendi bünyemizde doğru insanları çalıştırmaya özen gösteriyorsak dışarıdan alacağımız hizmetlerde de doğru firmaları belirleyemeye çalışıyoruz.